Stema comunei Ungureni
Semnificațiile elementelor însumate:
1) Cartea face referire la prima Universitate Populară din România, care a fost înființată în această localitate, având un rol important în propagarea culturii și a educației în rândurile populației rurale;
2) Oaia amintește de vechii ciobani transilvăneni, numiți ungureni, care s-au stabilit pe aceste meleaguri și au dat denumirea localității;
3) Fascia undată reprezintă bogăția hidrografică a zonei, râul Jijia care străbate localitatea;
4) Coroana murală cu un turn crenelat semnifică faptul că localitatea are rangul de comună.
Prima atestare documentară a Ungurenilor se face la 30 martie 1579. Prin părţile unde este aşezarea de azi a Ungureniului, treceau cete de oieri transilvăneni cu regularitatea anotimpului: primăvara spre munte, iar toamna spre locurile de antestepă de pe Başeu, Jijia şi Prut.
Aceşti oieri erau de cea mai curată viţă românească de aceeaşi religie ortodoxă de prin părţile Barsei. Pentru că veneau dinspre ţinuturile stăpânite de unguri, li se spuneau ungureni. O parte dintre ei s-au stabilit aici şi localitatea a primit numele de Ungureni. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, un învăţător stabilit pe aceste meleaguri a învăţat pe tineri să scrie şi să citescă după un Abcdar alcătuit de el. În jurul anului 1930 s-a înfiinţat o clasă care a funcţionat într-o locuinţă particulară a cetăţeanului Ivanache.
Soţia profesorului Eugen D. Nicolau, învăţătoarea Ana Neculau a pus la dispoziţie sătenilor, o încăpere în casa domniei sale, în care a funcţionat o clasă de elevi. Între cele două războaie mondiale s-a construit o clădire pentru şcoală cu o singură sală de clasă. Numărul de elevi era mult mai mare şi de aceea o parte din elevi a urmat cursurile în casa profesorului Eugen D. Neculau (3 săli) care afost naţionalizată în anul 1946. În anul 1949-1950 s-a extins învăţământul la 7 ani de studii. Şcoala a continuat să funcţioneze în casa profesorului Neculau, dar şi în casa învăţătorului Moisiu. În jurul anilor 1952-1953 s-a construit o a doua sală de clasă alipită de clădirea şcolii, în vecinătatea clădirii învăţătorului Moisiu. Şcoala funcţiona în acea perioadă în trei clădiri, deoarece numărul de copii de vârstă şcolară era foarte mare. De exemplu, în anul 1950 erau 80 de elevi de clasa I. În jurul anilor 1957 1958 s-au construit alte două săli de clasă alipite clădirii vechi a şcolii.
Dacă se studiază arhiva şcolii, se observă că s-a înregistrat de-a lungul timpului un fenomen de abandon şcolar care atingea pragul de 3-4%, iar după anul 1990 procentul de abandon şcolar a scăzut cu regularitate, în prezent rata abandonului şcolar fiind 0.
Ungureni este satul de reședință al comunei cu același nume. Comuna are în componența sa 11 sate: Ungureni, Plopenii Mari, Plopenii Mici, Epureni, Vicoleni, Borzești, Mihai Viteazu, Durnești, Călugărenii noi, Călugărenii Vechi, Mândrești și are o populație de aproximativ 6.000 de locuitori.
În prezent, în comuna Ungureni există două unități de învățământ cu personalitate juridică: Școala Gimnazială Nr. 1 Ungureni ( 4 unități școlare arondate) și Liceul Tehnologic Plopenii Mari (8 unități școlare arondate).